7 Vragen aan Willem van Slooten

Met regelmaat doet CBN Nederland een interview met mensen die een bemoedigend getuigenis hebben. Vandaag hebben we 7 vragen voor Willem van Slooten. Willem is voorganger van Leef Zutphen, hij leidt de Vrij Zijn Bijbelschool, is gelukkig getrouwd en is vader van vier prachtige kinderen. Willem bewandelt een bijzondere weg met God waarin hij Zijn leiding met regelmaat mag ervaren.

Willem, hoe en wanneer heb jij Jezus leren kennen?
Als kind ben ik altijd naar de kerk geweest, waar ik God ook wel ervaren heb. Voor mij is het nooit een vraag geweest of God wel of niet zou bestaan. Het was meer de vraag, wie ís God? Wat is Zijn karakter? Hoe kijkt Hij naar mij? Voor mij was God meer iemand die altijd boos was op mij, die tegenover mij stond als een vijand. Niet als een liefhebbende God die vóór mij is, in plaats van tegen mij. Na een jarenlang proces, wat soms ook moeilijk was, heb ik op 11-03-2006 de keuze mogen maken voor Jezus. Deze keus was echter wel een stap in het diepe. Als ik mijn leven in de handen van Jezus zou leggen, wat zou er dan gebeuren? Uiteindelijk bleek het de beste keuze van mijn leven te zijn geweest! Nadat ik door middel van een gebed mijn leven in Zijn handen had gelegd, werd ik kort daarna helemaal vervuld van blijdschap en liefde. Ineens begreep ik wie Jezus was en hoe Hij naar mij kijkt; Jezus bleek vol met liefde en genade te zijn! Wat een enorme bevrijding om Hem te leren kennen. Ik mag nu oprecht zeggen; ik ben thuis gekomen bij de Vader!

Wat is er in je leven veranderd nadat je tot levend geloof was gekomen?
Er is maar één woord wat in me opkomt bij deze vraag; álles is veranderd nadat ik Jezus heb leren kennen. En alles is uiteraard ten goede veranderd. Mijn ogen en mijn hart gingen open, zodat ik kon zien en ervaren dat Jezus echt vol van liefde is. Dat Hij het beste met mij (en met iedereen) voor heeft. Vanaf het eerste moment begon ik zo te genieten van Jezus. Door alleen maar even een muziekje op te zetten of een kort gebedje te doen kon ik gelijk zijn liefde en aanwezigheid ervaren. En tot op de dag van vandaag is dat nooit veranderd!

Heb je een voorbeeld van een mooie gebedsverhoring die God in je leven heeft gedaan?
Het was altijd heel lastig voor mij om te begrijpen hoe je nou de juiste vrouw in je leven kunt vinden. Precies die ene vrouw, die God voor mij in gedachten had. Of maakt het nou helemaal niet uit met wie je trouwt en zegent God je huwelijk sowieso wel?! Voor mij waren het allemaal vraagtekens.

Er zijn echter meerdere antwoorden op deze vragen mogelijk, en bij een ieder gaat God anders te werk. Bij mij was het in elk geval zo dat God zelf de regie heeft genomen om ons bij elkaar te brengen. Omstreeks het voorjaar van 2008 was ik weer eens met de Heer in gesprek. Nou ja, eigenlijk was ik diep gefrustreerd over het feit dat ik niet wist hoe het nou werkte om een vrouw te vinden waarvan ik zeker wist dat God dit ook zou willen. Ik had geen zin meer in doodlopende relaties. Toen ik tegenover God mijn diepe frustraties uitte, sprak God heel duidelijk tegen mij. Nou ja, eigenlijk stelde Hij mij een vraag. “Geloof je mij?” klonk het uit het niets, terwijl ik in de auto zat. “Ja Heer, ik geloof U” zei ik wat ongemakkelijk terug. Er kwam direct antwoord: “Ga zien wat Ik zal doen.”

Wow, ik had zojuist voor het eerst in mijn leven de stem van God gehoord. Dat was heel bijzonder. Diezelfde avond nog begon ik toch te twijfelen. Had ik het wel goed gehoord? Klopte het wel wat ik had gehoord… was het geen verbeelding? Ik vroeg aan de Heer of ik het me verbeeld had, of dat ik het goed had gehoord. Daarna sprak God opnieuw, Hij zei: “Ik ben Hij die voorziet.”

Zo hoorde ik God op één dag twee keer spreken. Heel bijzonder. Maar nu drong zich de vraag bij mij op; hoe gaat het nu verder? Zal er dan ineens een mooie vrouw voor mijn deur staan die zal zeggen: “Hallo, ik ben jouw vrouw, God heeft mij gestuurd om met jou te trouwen”.

Hoe dan ook wist ik in elk geval dat God persoonlijk betrokken was bij het vinden van de juiste vrouw. Kort daarna kreeg ik ook nog een droom, waarin ik zag hoe ik met een vrouw naar de juwelier ging om trouwringen te kopen. Ik zag haar gezicht echter niet. Daarnaast was er ook nog een profetie over mij uitgesproken. De inhoud van deze profetie was dat ik voor mijn 30e een vrouw zou ontmoeten en dat ze zeer schoon van uiterlijk zou zijn. Met profetieën moet je uiteraard altijd voorzichtig zijn, maar ik nam deze profetie wel serieus.

Op een Vrij Zijn bevrijdingsconferentie die enige tijd later plaatsvond, zag ik plotseling een zeer mooie vrouw lopen. Ik dacht, ‘wow, met haar moet ik even praten’. Ik sprak haar aan we hadden een leuk, maar kort gesprekje. Haar naam was Janneke. Via social media kon ik haar later terugvinden en we hadden vervolgens ongeveer een maand contact via e-mail. Na diverse mailwisselingen vroeg Janneke mij of we niet een keertje konden afspreken. Dat vond ik aan de ene kant wel leuk, maar aan andere kant vond ik het wel lastig omdat Janneke precies nog dat leven leidde, wat ik juist achter me had gelaten. Een leven van uitgaan en drinken. Ze vertelde via de mail dat ze die avond ging stappen.

Het leek mij toen een goed idee om voor haar te bidden. Ik vroeg aan God of Hij haar ogen wilde openen en haar wilde laten zien wat daar in die kroeg eigenlijk allemaal gebeurde. Ook bad ik of God zelf haar de kroeg uit wilde zetten!

Een paar dagen later besloot ik toch maar om op haar uitnodiging in te gaan en we planden een afspraak in. Het was super gezellig en we hadden een klik. En wat was ze mooi! Plotseling vertelde ze het volgende. Ze zei: “Willem, vorige week heb ik iets raars meegemaakt. Ik stond in de kroeg zoals vrijwel elke week en ineens gingen mijn ogen open. Ik zag in wat er allemaal om mij heen plaatsvond ten aanzien van alcohol en seksualiteit. En ineens voelde ik een hand. Deze onzichtbare hand duwde mij naar buiten”.

Toen ze dit vertelde besefte ik dat het precies zo gegaan was zoals ik had gebeden. Het was heel bijzonder en negen maanden later zijn we getrouwd. Ook hebben we onze trouwringen gekocht precies bij die juwelier waar ik eerder over gedroomd had. Wat hebben we toch een bijzondere God!

Je bent voorganger van Leef Zutphen. Wat is een belangrijke les die jij in je periode als voorganger hebt geleerd?

Alles is afhankelijk van Hem. Het enige wat ik moet doen, is proberen Hem te volgen in Zijn plannen die Hij heeft met de gemeente.

Als je God één vraag zou mogen stellen, wat zou dat zijn en waarom?
Ik vraag me al een tijdje af waarom we niet meer wonderen en tekenen zien. Begrijp me goed, ik heb heel veel wonderen gezien en hele bijzondere dingen meegemaakt, maar ik zou het nog vaker willen meemaken! Daardoor worden mensen namelijk naar de kerk toe getrokken en word Gods koninkrijk zichtbaar.

Wat is je advies voor mensen die nog niet weten wat Gods plan met hun leven is en ernaar opzoek zijn?

Ga doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dat is wat God in je heeft gelegd! Vraag of Hij jou wil leiden. We mogen leren hoe we God kunnen volgen in de plannen die Hij voor ons heeft. Praat bijvoorbeeld ook eens met mensen die daar ervaring mee hebben. Blijf vooral in beweging, blijf proberen en God zal je leiden op de weg die Hij voor jou bestemd heeft.

Wat zou je tot slot willen zeggen tegen mensen die Jezus nog niet kennen?
Ga op zoek naar Jezus! Hij is het beste wat je in dit leven kunt meemaken. En wie zoekt, die zal vinden!

Mocht je de gemeente waar Willem voorganger is een keer willen bezoeken, ga dan naar www.LeefZutphen.nl.

Meer artikelen: